Waar moet je op letten bij het kopen van een fles olijfolie?

1) op de eerste plaats: de prijs is een handvat. Een goede extra vierge olijfolie kan onmogelijk heel goedkoop zijn.
2) let op dat er extra vierge op het etiket staat. (milde olijfolie is geraffineerd dus 100% verzadigd vet)
3) land van herkomst. vaak zie je een prachtig etiket en staat er in kleine letters ergens vermeld dat het uit de EU komt. Dit hoeft niet per se te betekenen dat het een slechte kwaliteit is maar het plaatje beloofd iets anders.
4) houdbaarheid. Zelfs de beste olijfolie is niet langer dan 2 jaar houdbaar, mits in goede conditie bewaard (niet teveel licht, zuurstof en warmte) en besef dat de houdbaarheid pas op de fles wordt gezet zodra deze wordt afgevuld. Bij de meeste supermarktkwaliteiten weet je dus niet hoe oud de olie is als de fles wordt gevuld. Vandaar ook vaak de lagere consumentenprijs.
5) keurmerk. Een keurmerk van het Olijfolie Instituut betekent dat je een gegarandeerd extra vierge olijfolie koopt. Een keurmerk hoort bij een lotcode en dus NIET alleen bij de merknaam zoals bij competities het geval is. Op Instagram vindt je een overzicht van de gegeven keurmerken olive_oil_institute. Vraag er naar in je supermarkt of ander verkooppunt. Ben je zelf importeur? stuur je olie naar het Instituut en zorg dat je dat keurmerk krijgt. www.olijfolieinstituut.nl. Een toegevoegde waarde voor jouw klant!

Workshops

Nu eerst even op vakantie allemaal maar daarna gaan we weer van start met het geven van ‘live’ workshops en voor diegene die zich nog wat dieper in de materie willen verdiepen natuurlijk de online workshops.

Jamfabriek. Helftheuvelweg 11 te ‘s-Hertogenbosch. Dit is de locatie waar we voor groepen van maximaal 8 personen de workshops geven. Het duurt ongeveer 2 uur. Onderstaande data zijn nu beschikbaar. Wil je je hiervoor inschrijven dan graag een mail sturen naar wilma@oliveoilsommelier.nl en zodra we het inschrijfgeld hebben ontvangen is je inschrijving definitief. Maar let op: vol-vol. De kosten hiervoor bedragen € 42.50 (incl btw).
NL43RABO0133673332 tnv Krakenstein.bv

Woensdag 7 september – 11.00 – 13.00 uur
Zaterdag 10 september – 11.00 – 13.00 uur
Woensdag 28 september – 17.00 – 19.00 uur
Zaterdag 1 oktober – 11.00 – 13.00 uur
Donderdag 20 oktober – 17.00 – 19.00 uur

3 x online workshop. Hiervoor kun je je nu ook inschrijven en deze groep bestaat uit maximaal 4 personen. De kosten hiervoor bedragen € 217.80 (incl btw) inschrijven kan hiervoor vanaf nu met vermelding van voorkeur ochtend, middag of avond. Zodra er vier personen zijn aangemeld prikken we via Datumprikker de begindatum.

Vakantieboek?

Het mediterrane dieet is de titel van mijn boek dat alle geheimen van het eten in mediterrane landen ontrafelt. Ben je nieuwsgierig hoe het kan dat onze zuiderburen behalve slanker zijn ook gezonder oud worden? In dat geval kan ik mijn boek van harte aanbevelen. Kopen kan gewoon in de boekhandel of bestel een gesigneerd exemplaar via mijn webshop.

En natuurlijk kun je ook het boek OLIJFOLIE bij mij bestellen. Ik heb behalve Nederlandse exemplaren ook nog een paar Franse en Duitse uitgaven. Binnen Nederland kan ik dit gratis verzenden.

Ik wens iedereen een prachtige vakantie toe en wellicht tot ziens!
 

Olive oil sommelier, Waar moet je op letten bij het kopen van een fles olijfolie

Milde olijfolie

Milde olijfolie Is slechts één van de namen die gebruikt worden voor geraffineerde olijfolie. Hetzelfde geldt voor de Classico. traditionele, pure, lichte of premium olijfolievariant.

Waar moet je allemaal op letten?

Het lijkt zo simpel; een fles goede olijfolie kopen. In deze nieuwsbrief vindt je een aantal tips maar waar ik in het bijzonder even aandacht voor wil vragen is voor MILDE OLIJFOLIE. Dit wordt vaak gekocht om in te bakken maar bijna niemand weet (of leest) dat dit geraffineerde olijfolie is. Met andere woorden 100% verbrand vet. Dat wil je toch niet? Heb je nog wat staan? Je kunt er prima mee masseren 🙂

Een héél groot misverstand!

Nog wekelijks lees ik in bladen en op veel gelezen social media pagina’s dat je niet mag bakken in extra vierge olijfolie. DIT IS GROTE ONZIN. Niets bakt zo krokant en gezond als extra vierge olijfolie MITS gefilterd en gelukkig is tegenwoordig bijna alle olijfolie gefilterd. Je mag een gefilterde olijfolie verhitten tot 210 graden. Nu zou het wel fijn zijn als het altijd op het etiket zou staan. Gewoon omdat je het dan zeker weet.

Samen olijfolie proeven? Hartstikke leuk!

n de Jamfabriek te s’-Hertogenbosch kun je met een groep van maximaal 8 personen olijfolie leren proeven. In een kleine 2 uur leer je alles wat je altijd al hebt willen weten.

Het Nederlands Olijfolie Instituut

Al jaren klop ik op vele deuren om toestemming te krijgen voor het opzetten van een organoleptisch panel voor het controleren van de kwaliteit olijfolie en eindelijk gaat dit gebeuren. Het is echt te erg dat er nog steeds zoveel slechte olijfolie op de schappen staat....

Herken jij een goede olijfolie?

Ja! Of: nog niet?Afgelopen jaar hebben maar liefst 64 personen een online olijfolietraining gevolgd en ik durf gerust te zeggen dat zij allemaal in staat zijn om voortaan een goede van een niet goede kwaliteit te herkennen. Als al deze personen hun enthousiasme en...

De vakantie is voorbij!

Online olijfolie proeven: hartstikke leuk!Het is tegenwoordig normaal om online te werken en te leren en dat geldt nu ook voor het proeven van olijfolie. In kleine groepjes van maximaal 4 personen, leer je verschillende olijfoliekwaliteiten te herkennen. Goed van niet...

Eerste Skype-les succesvol afgerond!

Ik geef al enkele jaren workshops ‘olijfolie-proeven’ aan groepen maar steeds vaker kreeg ik aanvragen van ‘losse’ geïnteresseerden. Een proeverij opzetten via Skype, speelde al langer door mijn hoofd maar deze Corona-crisis heeft gemaakt dat ik het ook daadwerkelijk heb gedaan.

De ene extra vierge olijfolie is de andere niet

Ervaringen van een olijfolie-sommelier:Tijdens mijn workshops merk ik dat er veel vragen zijn over 'defects', de officiële benaming voor extra vierge olijfolie met een verontreiniging. Er zijn veel verschillende soorten defecten en tijdens mijn opleiding bij...

1st World Olive Oil Tasting Team Championship

Een wereldkampioenschap voor olijfolieteams is misschien niet eens zo bijzonder maar dat een Nederlands team mee doet zeker wel!