Een héél groot misverstand!
Nog wekelijks lees ik in bladen en op veel gelezen social media pagina’s dat je niet mag bakken in extra vierge olijfolie. DIT IS GROTE ONZIN. Niets bakt zo krokant en gezond als extra vierge olijfolie MITS gefilterd en gelukkig is tegenwoordig bijna alle olijfolie gefilterd. Je mag een gefilterde olijfolie verhitten tot 210 graden. Nu zou het wel fijn zijn als het altijd op het etiket zou staan. Gewoon omdat je het dan zeker weet.
Vroeger – en daar komt de misvatting ook vandaan – werden olijven nog met grote molenstenen bewerkt en bleven er altijd olijfrestanten achter in de olie. Dit verbrandde en dus mocht deze olijfolie niet echt heet worden. Tegenwoordig is olijfolie 100% olie. Novello – te vergelijke met de Beaujolais Primeur – mag niet worden gebruikt om te baken omdat hier resten olijf inzitten. Deze Novello is verrukkelijk om te gebruiken om te brood in te dippen en om Bruschetta te maken.
En oja: als je vlees spettert in de pan dan is het tijd om een andere slager te zoeken 🙂
Panellid worden bij het OLIJFOLIE INSTITUUT?
In de Jamfabriek te ‘s-Hertogenbosch vestigt het Olijfolie Instituut en daar werken we als I.O.C. gecertificeerd panel. Wat we precies doen en waarom? Klik op de link voor meer informatie en wie weet ben jij over een jaar officieel lid van het panel. https://www.olijfolieinstituut.nl/vacatures/