Milde olijfolie

Milde olijfolie is slechts één van de namen die gebruikt worden voor geraffineerde olijfolie. Hetzelfde geldt voor de Classico. traditionele, pure, lichte of premium olijfolievariant. Wat bij al deze olijfolie gelijk is, is de basis en dat is een geraffineerde olijfolie. Een naam zonder de vermelding EXTRA VIERGE is geen extra vierge olijf olie.

Een olijfolie wordt geraffineerd als deze niet meer geschikt is/was voor menselijke consumptie. Dan wordt de olijfolie verwarmd totdat alle geur en smaak verdwenen is. In dit proces verliest de olie ook de zogenoemde antioxidanten (waaronder Vitamine E) en laat dat nou precies vaak de reden zijn dat mensen olijfolie kopen. Kortom: alleen EXTRA VIERGE olijfolie bevat alle gezonde componenten dat maakt dat het een gezond product is om dagelijks te gebruiken.

Om het woord ‘olijfolie’ te mogen gebruiken moet er een percentage – 5% – extra vierge olijfolie aan de geraffineerde olijfolie worden toegevoegd om de naam olijfolie op het etiket te mogen gebruiken. Daarbij is het product bijna net zo duur als een extra vierge kwaliteit waardoor je denkt dat je een hoog kwalitatief product koopt. Misleiding dus.

Workshops olijfolie proeven. Altijd al alles willen weten over dit mooie product? Dan is dit echt iets voor jou!

Goede olijfolie kopen

Kalender

Februari = vol
Donderdag 28 maart
Donderdag 18 april
Vrijdag 3 mei
en alle data van 10.30 – 12.30 uur. De kosten zijn 44,95 euro pp en inschrijven kan via mijn mailadres wilma@oliveoilsommelier.nl.

Milde olijfolie

Keuringsdienst van waarde
maandag 5 februari 2024 om 21.30 uur op NPO1. Klik HIER om de aflevering terug te kijken.

Vers van de pers

Nou ja; bijna. Volgende week woensdag komt de herdruk van mijn boek ‘OLIJFOLIE – hét naslagwerk’ van de drukker en ik ben reuze benieuwd naar wat men er van gaat vinden.

Waar moet je allemaal op letten?

Het lijkt zo simpel; een fles goede olijfolie kopen. In deze nieuwsbrief vindt je een aantal tips maar waar ik in het bijzonder even aandacht voor wil vragen is voor MILDE OLIJFOLIE. Dit wordt vaak gekocht om in te bakken maar bijna niemand weet (of leest) dat dit geraffineerde olijfolie is. Met andere woorden 100% verbrand vet. Dat wil je toch niet? Heb je nog wat staan? Je kunt er prima mee masseren 🙂

Een héél groot misverstand!

Nog wekelijks lees ik in bladen en op veel gelezen social media pagina’s dat je niet mag bakken in extra vierge olijfolie. DIT IS GROTE ONZIN. Niets bakt zo krokant en gezond als extra vierge olijfolie MITS gefilterd en gelukkig is tegenwoordig bijna alle olijfolie gefilterd. Je mag een gefilterde olijfolie verhitten tot 210 graden. Nu zou het wel fijn zijn als het altijd op het etiket zou staan. Gewoon omdat je het dan zeker weet.

Samen olijfolie proeven? Hartstikke leuk!

n de Jamfabriek te s’-Hertogenbosch kun je met een groep van maximaal 8 personen olijfolie leren proeven. In een kleine 2 uur leer je alles wat je altijd al hebt willen weten.

Waar moet je op letten bij het kopen van een fles olijfolie?

1) op de eerste plaats: de prijs is een handvat. Een goede extra vierge olijfolie kan onmogelijk heel goedkoop zijn.2) let op dat er extra vierge op het etiket staat. (milde olijfolie is geraffineerd dus 100% verzadigd vet)3) land van herkomst. vaak zie je een...

Het Nederlands Olijfolie Instituut

Al jaren klop ik op vele deuren om toestemming te krijgen voor het opzetten van een organoleptisch panel voor het controleren van de kwaliteit olijfolie en eindelijk gaat dit gebeuren. Het is echt te erg dat er nog steeds zoveel slechte olijfolie op de schappen staat....

Herken jij een goede olijfolie?

Ja! Of: nog niet?Afgelopen jaar hebben maar liefst 64 personen een online olijfolietraining gevolgd en ik durf gerust te zeggen dat zij allemaal in staat zijn om voortaan een goede van een niet goede kwaliteit te herkennen. Als al deze personen hun enthousiasme en...

De vakantie is voorbij!

Online olijfolie proeven: hartstikke leuk!Het is tegenwoordig normaal om online te werken en te leren en dat geldt nu ook voor het proeven van olijfolie. In kleine groepjes van maximaal 4 personen, leer je verschillende olijfoliekwaliteiten te herkennen. Goed van niet...

Eerste Skype-les succesvol afgerond!

Ik geef al enkele jaren workshops ‘olijfolie-proeven’ aan groepen maar steeds vaker kreeg ik aanvragen van ‘losse’ geïnteresseerden. Een proeverij opzetten via Skype, speelde al langer door mijn hoofd maar deze Corona-crisis heeft gemaakt dat ik het ook daadwerkelijk heb gedaan.

De ene extra vierge olijfolie is de andere niet

Ervaringen van een olijfolie-sommelier:Tijdens mijn workshops merk ik dat er veel vragen zijn over 'defects', de officiële benaming voor extra vierge olijfolie met een verontreiniging. Er zijn veel verschillende soorten defecten en tijdens mijn opleiding bij...