Blog
Lees Wilma’s Blog
Welkom aan alle trouwe én nieuwe nieuwsbrieflezers!
Dat de prijzen de laatste 2 jaar de pan uit rezen heeft de aandacht voor olijfolie alleen maar vergroot. Je afvragen of het nog wel ‘het echte spul’ is wat zo duur verkocht wordt, heeft niet alleen jou maar ook menig journalist zich afgevraagd.
Vers van de pers
Nou ja; bijna. Volgende week woensdag komt de herdruk van mijn boek ‘OLIJFOLIE – hét naslagwerk’ van de drukker en ik ben reuze benieuwd naar wat men er van gaat vinden.
Milde olijfolie
Milde olijfolie Is slechts één van de namen die gebruikt worden voor geraffineerde olijfolie. Hetzelfde geldt voor de Classico. traditionele, pure, lichte of premium olijfolievariant.
Waar moet je allemaal op letten?
Het lijkt zo simpel; een fles goede olijfolie kopen. In deze nieuwsbrief vindt je een aantal tips maar waar ik in het bijzonder even aandacht voor wil vragen is voor MILDE OLIJFOLIE. Dit wordt vaak gekocht om in te bakken maar bijna niemand weet (of leest) dat dit geraffineerde olijfolie is. Met andere woorden 100% verbrand vet. Dat wil je toch niet? Heb je nog wat staan? Je kunt er prima mee masseren 🙂
Een héél groot misverstand!
Nog wekelijks lees ik in bladen en op veel gelezen social media pagina’s dat je niet mag bakken in extra vierge olijfolie. DIT IS GROTE ONZIN. Niets bakt zo krokant en gezond als extra vierge olijfolie MITS gefilterd en gelukkig is tegenwoordig bijna alle olijfolie gefilterd. Je mag een gefilterde olijfolie verhitten tot 210 graden. Nu zou het wel fijn zijn als het altijd op het etiket zou staan. Gewoon omdat je het dan zeker weet.
Samen olijfolie proeven? Hartstikke leuk!
n de Jamfabriek te s’-Hertogenbosch kun je met een groep van maximaal 8 personen olijfolie leren proeven. In een kleine 2 uur leer je alles wat je altijd al hebt willen weten.
Waar moet je op letten bij het kopen van een fles olijfolie?
1) op de eerste plaats: de prijs is een handvat. Een goede extra vierge olijfolie kan onmogelijk heel goedkoop zijn.2) let op dat er extra vierge op het etiket staat. (milde olijfolie is geraffineerd dus 100% verzadigd vet)3) land van herkomst. vaak zie je een...
Het Nederlands Olijfolie Instituut
Al jaren klop ik op vele deuren om toestemming te krijgen voor het opzetten van een organoleptisch panel voor het controleren van de kwaliteit olijfolie en eindelijk gaat dit gebeuren. Het is echt te erg dat er nog steeds zoveel slechte olijfolie op de schappen staat....
Herken jij een goede olijfolie?
Ja! Of: nog niet?Afgelopen jaar hebben maar liefst 64 personen een online olijfolietraining gevolgd en ik durf gerust te zeggen dat zij allemaal in staat zijn om voortaan een goede van een niet goede kwaliteit te herkennen. Als al deze personen hun enthousiasme en...
De vakantie is voorbij!
Online olijfolie proeven: hartstikke leuk!Het is tegenwoordig normaal om online te werken en te leren en dat geldt nu ook voor het proeven van olijfolie. In kleine groepjes van maximaal 4 personen, leer je verschillende olijfoliekwaliteiten te herkennen. Goed van niet...