Samen olijfolie proeven? Hartstikke leuk!

In de Jamfabriek te s’-Hertogenbosch kun je met een groep van maximaal 8 personen olijfolie leren proeven. In een kleine 2 uur leer je alles wat je altijd al hebt willen weten.

De kosten bedragen € 42.50 pp, inclusief btw en gratis parkeren.

Agenda

Zaterdag 14 januari – volgeboekt
Zaterdag 11 februari 10.30 uur – inschrijving open
Woensdag 1 maart 18.30 uur – inschrijving open
Vrijdag 3 maart 10.30 uur – inschrijving open

Wil je meedoen? Graag een mail naar wilma@oliveoilsommelier.nl met de gekozen datum, aantal personen en je factuurgegevens.
vol = vol

Kerstcadeau

Nog op zoek naar een mooi kerstcadeau? Wellicht is mijn olijfolieboek een optie. Ik heb ook nog enkele exemplaren in het Frans en Duits maar deze staan niet op mijn website. Een mail naar wilma@oliveoilsommelier met de gewenste taal en/of opdracht en het boek gaat deze week nog op de post. Laatst mogelijke besteldatum is vrijdag 16 december 2022. € 24.95 (alle talen).

Goede Voornemens?

Goede voornemens? Nee dit boek is geen dieetboek maar legt uit hoe in Mediterrane landen wordt gegeten en hoe het kan dat onze zuiderburen slank zijn en slank blijven. ‘Het mediterrane dieet‘ is alleen verkrijgbaar in het Nederlands. € 24.95.

Olijfolieinstituut

En vanzelfsprekend wil ik graag met iedereen delen dat we bij het Olijfolie Instituut druk doende zijn om de ingezonden olijfolie te testen om waar mogelijk van een keurmerk te voorzien. Wil je zelf een kijkje nemen? Dit kan op de volgende Instagram pagina: olive_oil_institute
Importeer jij olijfolie of ben je inkoper? Zie de voorwaarden op de site van het olijfolie instituut. www.olijfolieinstituut.nl

Rest mij nog iedereen prachtige feestdagen te wensen en wellicht tot ziens in het nieuwe jaar!
Wilma

Olive oil sommelier, Waar moet je op letten bij het kopen van een fles olijfolie

Milde olijfolie

Milde olijfolie Is slechts één van de namen die gebruikt worden voor geraffineerde olijfolie. Hetzelfde geldt voor de Classico. traditionele, pure, lichte of premium olijfolievariant.

Waar moet je allemaal op letten?

Het lijkt zo simpel; een fles goede olijfolie kopen. In deze nieuwsbrief vindt je een aantal tips maar waar ik in het bijzonder even aandacht voor wil vragen is voor MILDE OLIJFOLIE. Dit wordt vaak gekocht om in te bakken maar bijna niemand weet (of leest) dat dit geraffineerde olijfolie is. Met andere woorden 100% verbrand vet. Dat wil je toch niet? Heb je nog wat staan? Je kunt er prima mee masseren 🙂

Een héél groot misverstand!

Nog wekelijks lees ik in bladen en op veel gelezen social media pagina’s dat je niet mag bakken in extra vierge olijfolie. DIT IS GROTE ONZIN. Niets bakt zo krokant en gezond als extra vierge olijfolie MITS gefilterd en gelukkig is tegenwoordig bijna alle olijfolie gefilterd. Je mag een gefilterde olijfolie verhitten tot 210 graden. Nu zou het wel fijn zijn als het altijd op het etiket zou staan. Gewoon omdat je het dan zeker weet.

Waar moet je op letten bij het kopen van een fles olijfolie?

1) op de eerste plaats: de prijs is een handvat. Een goede extra vierge olijfolie kan onmogelijk heel goedkoop zijn.2) let op dat er extra vierge op het etiket staat. (milde olijfolie is geraffineerd dus 100% verzadigd vet)3) land van herkomst. vaak zie je een...

Het Nederlands Olijfolie Instituut

Al jaren klop ik op vele deuren om toestemming te krijgen voor het opzetten van een organoleptisch panel voor het controleren van de kwaliteit olijfolie en eindelijk gaat dit gebeuren. Het is echt te erg dat er nog steeds zoveel slechte olijfolie op de schappen staat....

Herken jij een goede olijfolie?

Ja! Of: nog niet?Afgelopen jaar hebben maar liefst 64 personen een online olijfolietraining gevolgd en ik durf gerust te zeggen dat zij allemaal in staat zijn om voortaan een goede van een niet goede kwaliteit te herkennen. Als al deze personen hun enthousiasme en...

De vakantie is voorbij!

Online olijfolie proeven: hartstikke leuk!Het is tegenwoordig normaal om online te werken en te leren en dat geldt nu ook voor het proeven van olijfolie. In kleine groepjes van maximaal 4 personen, leer je verschillende olijfoliekwaliteiten te herkennen. Goed van niet...

Eerste Skype-les succesvol afgerond!

Ik geef al enkele jaren workshops ‘olijfolie-proeven’ aan groepen maar steeds vaker kreeg ik aanvragen van ‘losse’ geïnteresseerden. Een proeverij opzetten via Skype, speelde al langer door mijn hoofd maar deze Corona-crisis heeft gemaakt dat ik het ook daadwerkelijk heb gedaan.

De ene extra vierge olijfolie is de andere niet

Ervaringen van een olijfolie-sommelier:Tijdens mijn workshops merk ik dat er veel vragen zijn over 'defects', de officiële benaming voor extra vierge olijfolie met een verontreiniging. Er zijn veel verschillende soorten defecten en tijdens mijn opleiding bij...

1st World Olive Oil Tasting Team Championship

Een wereldkampioenschap voor olijfolieteams is misschien niet eens zo bijzonder maar dat een Nederlands team mee doet zeker wel!