De ene extra vierge olijfolie is de andere niet

Ervaringen van een olijfolie-sommelier:

Tijdens mijn workshops merk ik dat er veel vragen zijn over ‘defects’, de officiële benaming voor extra vierge olijfolie met een verontreiniging.

Er zijn veel verschillende soorten defecten en tijdens mijn opleiding bij O.N.A.O.O. in Italië ben ik getraind deze te herkennen. Het valt niet mee dit schriftelijk te doen maar het is in ieder geval de moeite waard om er meer over te weten. Na ranzigheid is het meestvoorkomende defect: FUSTY.

De Nederlandse vertaling is MUF maar als ezelsbruggetje is het handig om je in te beelden dat je een zwarte olijftapenade ruikt. Veel gebruikers van olijfolie denken dat dit juist de geur is die hoort bij een goede kwaliteit olijfolie omdat in de supermarkt nou eenmaal veel olijfoliesoorten dit defect hebben.

Olijven beginnen meteen nadat ze van de boom af zijn te oxideren en moeten binnen 24 uur worden geperst. Gebeurt dit niet dan heeft de olijfolie het defect FUSTY. Je kunt je voorstellen dat er veel olijven tegelijk bij de pers worden aangeboden en dat dit simpelweg niet altijd allemaal binnen 24 uur kan worden geperst. Ook kan het zijn dat er omstandigheden zijn waarom de plukkers vertraging oplopen en de oxidatie al is gestart. Kortom FUSTY komt vaak voor en het wordt tijd dat we dit weten!

Meer weten? In mijn boek vind je de antwoorden op alle vragen die ik mijzelf de afgelopen 12 jaar heb gesteld. Inmiddels in 2e druk verkrijgbaar in het Nederlands, Engels, Duits en Frans bij bol.com of op mijn website.

Vers van de pers

Nou ja; bijna. Volgende week woensdag komt de herdruk van mijn boek ‘OLIJFOLIE – hét naslagwerk’ van de drukker en ik ben reuze benieuwd naar wat men er van gaat vinden.

Milde olijfolie

Milde olijfolie Is slechts één van de namen die gebruikt worden voor geraffineerde olijfolie. Hetzelfde geldt voor de Classico. traditionele, pure, lichte of premium olijfolievariant.

Waar moet je allemaal op letten?

Het lijkt zo simpel; een fles goede olijfolie kopen. In deze nieuwsbrief vindt je een aantal tips maar waar ik in het bijzonder even aandacht voor wil vragen is voor MILDE OLIJFOLIE. Dit wordt vaak gekocht om in te bakken maar bijna niemand weet (of leest) dat dit geraffineerde olijfolie is. Met andere woorden 100% verbrand vet. Dat wil je toch niet? Heb je nog wat staan? Je kunt er prima mee masseren 🙂

Een héél groot misverstand!

Nog wekelijks lees ik in bladen en op veel gelezen social media pagina’s dat je niet mag bakken in extra vierge olijfolie. DIT IS GROTE ONZIN. Niets bakt zo krokant en gezond als extra vierge olijfolie MITS gefilterd en gelukkig is tegenwoordig bijna alle olijfolie gefilterd. Je mag een gefilterde olijfolie verhitten tot 210 graden. Nu zou het wel fijn zijn als het altijd op het etiket zou staan. Gewoon omdat je het dan zeker weet.

Samen olijfolie proeven? Hartstikke leuk!

n de Jamfabriek te s’-Hertogenbosch kun je met een groep van maximaal 8 personen olijfolie leren proeven. In een kleine 2 uur leer je alles wat je altijd al hebt willen weten.

Waar moet je op letten bij het kopen van een fles olijfolie?

1) op de eerste plaats: de prijs is een handvat. Een goede extra vierge olijfolie kan onmogelijk heel goedkoop zijn.2) let op dat er extra vierge op het etiket staat. (milde olijfolie is geraffineerd dus 100% verzadigd vet)3) land van herkomst. vaak zie je een...

Het Nederlands Olijfolie Instituut

Al jaren klop ik op vele deuren om toestemming te krijgen voor het opzetten van een organoleptisch panel voor het controleren van de kwaliteit olijfolie en eindelijk gaat dit gebeuren. Het is echt te erg dat er nog steeds zoveel slechte olijfolie op de schappen staat....

Herken jij een goede olijfolie?

Ja! Of: nog niet?Afgelopen jaar hebben maar liefst 64 personen een online olijfolietraining gevolgd en ik durf gerust te zeggen dat zij allemaal in staat zijn om voortaan een goede van een niet goede kwaliteit te herkennen. Als al deze personen hun enthousiasme en...

De vakantie is voorbij!

Online olijfolie proeven: hartstikke leuk!Het is tegenwoordig normaal om online te werken en te leren en dat geldt nu ook voor het proeven van olijfolie. In kleine groepjes van maximaal 4 personen, leer je verschillende olijfoliekwaliteiten te herkennen. Goed van niet...

Eerste Skype-les succesvol afgerond!

Ik geef al enkele jaren workshops ‘olijfolie-proeven’ aan groepen maar steeds vaker kreeg ik aanvragen van ‘losse’ geïnteresseerden. Een proeverij opzetten via Skype, speelde al langer door mijn hoofd maar deze Corona-crisis heeft gemaakt dat ik het ook daadwerkelijk heb gedaan.