De ene extra vierge olijfolie is de andere niet
Ervaringen van een olijfolie-sommelier:
Tijdens mijn workshops merk ik dat er veel vragen zijn over ‘defects’, de officiële benaming voor extra vierge olijfolie met een verontreiniging.
Er zijn veel verschillende soorten defecten en tijdens mijn opleiding bij O.N.A.O.O. in Italië ben ik getraind deze te herkennen. Het valt niet mee dit schriftelijk te doen maar het is in ieder geval de moeite waard om er meer over te weten. Na ranzigheid is het meestvoorkomende defect: FUSTY.
De Nederlandse vertaling is MUF maar als ezelsbruggetje is het handig om je in te beelden dat je een zwarte olijftapenade ruikt. Veel gebruikers van olijfolie denken dat dit juist de geur is die hoort bij een goede kwaliteit olijfolie omdat in de supermarkt nou eenmaal veel olijfoliesoorten dit defect hebben.
Olijven beginnen meteen nadat ze van de boom af zijn te oxideren en moeten binnen 24 uur worden geperst. Gebeurt dit niet dan heeft de olijfolie het defect FUSTY. Je kunt je voorstellen dat er veel olijven tegelijk bij de pers worden aangeboden en dat dit simpelweg niet altijd allemaal binnen 24 uur kan worden geperst. Ook kan het zijn dat er omstandigheden zijn waarom de plukkers vertraging oplopen en de oxidatie al is gestart. Kortom FUSTY komt vaak voor en het wordt tijd dat we dit weten!
Meer weten? In mijn boek vind je de antwoorden op alle vragen die ik mijzelf de afgelopen 12 jaar heb gesteld. Inmiddels in 2e druk verkrijgbaar in het Nederlands, Engels, Duits en Frans bij bol.com of op mijn website.