Waar moet je allemaal op letten?

Het lijkt zo simpel; een fles goede olijfolie kopen. In deze nieuwsbrief vindt je een aantal tips maar waar ik in het bijzonder even aandacht voor wil vragen is voor MILDE OLIJFOLIE. Dit wordt vaak gekocht om in te bakken maar bijna niemand weet (of leest) dat dit geraffineerde olijfolie is. Met andere woorden 100% verbrand vet. Dat wil je toch niet? Heb je nog wat staan? Je kunt er prima mee masseren 🙂
  1. Wat is de ‘tenminste houdbaarheid’ datum? Een goede olijfolie is maximaal 24 maanden houdbaar en er is maar één oogst per jaar. Als de tht (bijvoorbeeld) is 30/08/24 dan zit de olie vanaf 30/08/22 in de fles en is het van de oogst 2021. De olijfolie is dan 30 maanden oud. In augustus is er namelijk geen verse olijfolie. En dan moet je erop vertrouwen dat het niet uit een tank kwam die nog ouder was. Totdat het verplicht wordt dat de OOGSTDATUM op de verpakking komt te staan weet je als klant nooit zeker hoe oud de olijfolie precies is.
  2. Waar komt de olijfolie vandaan? Heel vaak zie je prachtige Toscaanse landschappen afgebeeld staan omdat dit nu eenmaal goed verkoopt. Kijk je waar de olie vandaan komt dan kan het zijn dat Spanje of EU wordt vermeld. Italië kan natuurlijk ook en dat herken je dan vaak aan de prijs.
  3. Wat is extra vierge olijfolie? Extra vierge olijfolie is niets anders dan vers geperst olijfsap. Geplukt op het juiste moment en geperst binnen 24 uur en op de juiste temperatuur geperst. Er kan heel veel fout gaan bij het maken en dus wordt het ook niet voor niets het vloeibare goud genoemd. Een goede goedkope olijfolie kopen is (bijna) onmogelijk.
Goede olijfolie kopen
Olive oil sommelier, Waar moet je op letten bij het kopen van een fles olijfolie

Milde olijfolie

Milde olijfolie Is slechts één van de namen die gebruikt worden voor geraffineerde olijfolie. Hetzelfde geldt voor de Classico. traditionele, pure, lichte of premium olijfolievariant.

Een héél groot misverstand!

Nog wekelijks lees ik in bladen en op veel gelezen social media pagina’s dat je niet mag bakken in extra vierge olijfolie. DIT IS GROTE ONZIN. Niets bakt zo krokant en gezond als extra vierge olijfolie MITS gefilterd en gelukkig is tegenwoordig bijna alle olijfolie gefilterd. Je mag een gefilterde olijfolie verhitten tot 210 graden. Nu zou het wel fijn zijn als het altijd op het etiket zou staan. Gewoon omdat je het dan zeker weet.

Samen olijfolie proeven? Hartstikke leuk!

n de Jamfabriek te s’-Hertogenbosch kun je met een groep van maximaal 8 personen olijfolie leren proeven. In een kleine 2 uur leer je alles wat je altijd al hebt willen weten.

Waar moet je op letten bij het kopen van een fles olijfolie?

1) op de eerste plaats: de prijs is een handvat. Een goede extra vierge olijfolie kan onmogelijk heel goedkoop zijn.2) let op dat er extra vierge op het etiket staat. (milde olijfolie is geraffineerd dus 100% verzadigd vet)3) land van herkomst. vaak zie je een...

Het Nederlands Olijfolie Instituut

Al jaren klop ik op vele deuren om toestemming te krijgen voor het opzetten van een organoleptisch panel voor het controleren van de kwaliteit olijfolie en eindelijk gaat dit gebeuren. Het is echt te erg dat er nog steeds zoveel slechte olijfolie op de schappen staat....

Herken jij een goede olijfolie?

Ja! Of: nog niet?Afgelopen jaar hebben maar liefst 64 personen een online olijfolietraining gevolgd en ik durf gerust te zeggen dat zij allemaal in staat zijn om voortaan een goede van een niet goede kwaliteit te herkennen. Als al deze personen hun enthousiasme en...

De vakantie is voorbij!

Online olijfolie proeven: hartstikke leuk!Het is tegenwoordig normaal om online te werken en te leren en dat geldt nu ook voor het proeven van olijfolie. In kleine groepjes van maximaal 4 personen, leer je verschillende olijfoliekwaliteiten te herkennen. Goed van niet...

Eerste Skype-les succesvol afgerond!

Ik geef al enkele jaren workshops ‘olijfolie-proeven’ aan groepen maar steeds vaker kreeg ik aanvragen van ‘losse’ geïnteresseerden. Een proeverij opzetten via Skype, speelde al langer door mijn hoofd maar deze Corona-crisis heeft gemaakt dat ik het ook daadwerkelijk heb gedaan.

De ene extra vierge olijfolie is de andere niet

Ervaringen van een olijfolie-sommelier:Tijdens mijn workshops merk ik dat er veel vragen zijn over 'defects', de officiële benaming voor extra vierge olijfolie met een verontreiniging. Er zijn veel verschillende soorten defecten en tijdens mijn opleiding bij...

1st World Olive Oil Tasting Team Championship

Een wereldkampioenschap voor olijfolieteams is misschien niet eens zo bijzonder maar dat een Nederlands team mee doet zeker wel!

Mag ik een tip geven?

Deze olijfolie heb ik exclusief voor Oil&Vinegar ontwikkeld en ik ben er trots op dat ik kan zeggen dat het fantastische olijfolies zijn. En natuurlijk staat ook de persdatum vermeld. kijk op www.olivinegar.nl voor meer informatie.

Workshop programma

We gaan nu eerst even op vakantie maar daarna zien we jullie graag in de Jamfabriek te ‘s-Hertogenbosch bij één van de workshopdagen. Schrijf je snel in want vol is vol.

Een mooie vakantie gewenst!

Wilma