Welkom aan alle trouwe én nieuwe nieuwsbrieflezers!

Dat de prijzen de laatste 2 jaar de pan uit rezen heeft de aandacht voor olijfolie alleen maar vergroot. Je afvragen of het nog wel ‘het echte spul’ is wat zo duur verkocht wordt, heeft niet alleen jou maar ook menig journalist zich afgevraagd. En dus ben ik vaak gebeld met vragen en mocht ik op de radio ook mijn zegje doen. En dat heeft er voor gezorgd dat ik veel nieuwe lezers heb gekregen.
Nogmaals: welkom!
Op mijn website staan de december publicaties nog niet vermeld, maar onder het kopje ‘in de pers’ zijn wel voorgaande publicaties te lezen te zien, en te horen.
Welkom aan alle trouwe én nieuwe nieuwsbrieflezers!

Hoe je olijfolie net zo kunt gebruiken als wijn
Net zoals bij wijn zijn er verschillende soorten extra vierge olijfolie die passen bij specifieke gerechten. De smaak en intensiteit van olijfolie kunnen net zo bepalend zijn voor een gerecht als de keuze van wijn. Hier zijn enkele richtlijnen en vergelijkingen:

  1. Delicate olijfolie –  ook geschikt voor de beginnende gebruiker
    Delicate, licht fruitige olijfolie gebruik je als je een  frisse Sauvignon Blanc of Pinot Grigio drinkt. Deze olijfolie past perfect bij gerechten die niet te zwaar zijn, zoals:

    • Witte vis: denk aan een lichte filet met een vleugje citroen.
    • Groene salades: met subtiele ingrediënten zoals jonge spinazie of rucola.
  2. Medium olijfolie – de alleskunner
    Een medium-intense olijfolie kun je vergelijken met een Chardonnay of een lichte Merlot. Het is veelzijdig en geschikt voor gerechten die wat meer body hebben, zoals:

    • Gegrilde groenten: courgette, paprika of aubergine.
    • Pasta’s met lichte tomatensauzen: waar de balans tussen zuur en zoet belangrijk is.
  3. Robuuste olijfolie – als een krachtige rode wijn
    Robuuste, pittige olijfolie doet denken aan een Bordeaux of een Syrah. Deze olijfolie is ideaal voor stevige, gekruide gerechten, zoals:

    • Gegrild vlees: biefstuk of lamsvlees met een kruidige marinade.
    • Peulvruchten of stoofpotten: waar de diepe smaken mooi samengaan met de intensiteit van de olijfolie.

Proef en experimenteer
Net zoals je een wijn kiest op basis van het gerecht, kun je bij olijfolie proeven wat het beste past. De juiste olijfolie kan de smaak van een gerecht versterken en in balans brengen – een ware kunst, net zoals wijn combineren!

Stel dat we met z’n allen ALLE supermarkten zover krijgen dat ze de categorie op het etiket zetten én met vermelding van de gebruikte olijf, zodat je de volgende keer naar de winkel gaat en een Nocellara olijfolie gaat kopen die perfect gaat passen bij je pasta met gegrilde groenten. Lekker genieten is dat! 

Herziene uitgave sinds oktober 2024

Heb je mijn boek (al) gelezen dan doe je me een groot plezier als je een review achterlaat. Ik vind het leuk maar de uitgever is er dol op.

Bestellen kan bij BOL.com of in mijn webshop.

Olijfolie het naslagwerk

Wil jij een keurmerk voor jouw olijfolie?

De nieuwe oogsten komen binnen en hoe gaaf is het als je de consument kunt verzekeren dat je een uitstekende kwaliteit olijfolie verkoopt. Laat je olijfolie keuren door het Olijfolie Instituut en communiceer het met je klanten. Meer weten? www.olijfolieinstituut.nl 

 

Het mooiste nieuws voor het laatst bewaard!

Sinds 26 november jongstleden – tijdens UNESCO’s World Olive Day – is Nederland een opleidingsinstituut rijker; The Olive Oil Academy en wil je weten wat daar aan opleidingen te volgen is kijk dan snel op www.theoliveoilacademy.org en in het nieuwe jaar komen daar nog veel verassende opleidingen bij.

Dus heel graag tot ziens!
Christianne, Arnold en Wilma


Vers van de pers

Nou ja; bijna. Volgende week woensdag komt de herdruk van mijn boek ‘OLIJFOLIE – hét naslagwerk’ van de drukker en ik ben reuze benieuwd naar wat men er van gaat vinden.

Milde olijfolie

Milde olijfolie Is slechts één van de namen die gebruikt worden voor geraffineerde olijfolie. Hetzelfde geldt voor de Classico. traditionele, pure, lichte of premium olijfolievariant.

Waar moet je allemaal op letten?

Het lijkt zo simpel; een fles goede olijfolie kopen. In deze nieuwsbrief vindt je een aantal tips maar waar ik in het bijzonder even aandacht voor wil vragen is voor MILDE OLIJFOLIE. Dit wordt vaak gekocht om in te bakken maar bijna niemand weet (of leest) dat dit geraffineerde olijfolie is. Met andere woorden 100% verbrand vet. Dat wil je toch niet? Heb je nog wat staan? Je kunt er prima mee masseren 🙂

Een héél groot misverstand!

Nog wekelijks lees ik in bladen en op veel gelezen social media pagina’s dat je niet mag bakken in extra vierge olijfolie. DIT IS GROTE ONZIN. Niets bakt zo krokant en gezond als extra vierge olijfolie MITS gefilterd en gelukkig is tegenwoordig bijna alle olijfolie gefilterd. Je mag een gefilterde olijfolie verhitten tot 210 graden. Nu zou het wel fijn zijn als het altijd op het etiket zou staan. Gewoon omdat je het dan zeker weet.

Samen olijfolie proeven? Hartstikke leuk!

n de Jamfabriek te s’-Hertogenbosch kun je met een groep van maximaal 8 personen olijfolie leren proeven. In een kleine 2 uur leer je alles wat je altijd al hebt willen weten.

Waar moet je op letten bij het kopen van een fles olijfolie?

1) op de eerste plaats: de prijs is een handvat. Een goede extra vierge olijfolie kan onmogelijk heel goedkoop zijn.2) let op dat er extra vierge op het etiket staat. (milde olijfolie is geraffineerd dus 100% verzadigd vet)3) land van herkomst. vaak zie je een...

Het Nederlands Olijfolie Instituut

Al jaren klop ik op vele deuren om toestemming te krijgen voor het opzetten van een organoleptisch panel voor het controleren van de kwaliteit olijfolie en eindelijk gaat dit gebeuren. Het is echt te erg dat er nog steeds zoveel slechte olijfolie op de schappen staat....

Herken jij een goede olijfolie?

Ja! Of: nog niet?Afgelopen jaar hebben maar liefst 64 personen een online olijfolietraining gevolgd en ik durf gerust te zeggen dat zij allemaal in staat zijn om voortaan een goede van een niet goede kwaliteit te herkennen. Als al deze personen hun enthousiasme en...

De vakantie is voorbij!

Online olijfolie proeven: hartstikke leuk!Het is tegenwoordig normaal om online te werken en te leren en dat geldt nu ook voor het proeven van olijfolie. In kleine groepjes van maximaal 4 personen, leer je verschillende olijfoliekwaliteiten te herkennen. Goed van niet...

Eerste Skype-les succesvol afgerond!

Ik geef al enkele jaren workshops ‘olijfolie-proeven’ aan groepen maar steeds vaker kreeg ik aanvragen van ‘losse’ geïnteresseerden. Een proeverij opzetten via Skype, speelde al langer door mijn hoofd maar deze Corona-crisis heeft gemaakt dat ik het ook daadwerkelijk heb gedaan.