Vers van de pers

Nou ja; bijna. Volgende week woensdag komt de herdruk van mijn boek ‘OLIJFOLIE – hét naslagwerk’ van de drukker en ik ben reuze benieuwd naar wat men er van gaat vinden. Trouwe lezers hebben de eerste of de tweede druk al in hun bezit en dan is het niet nodig om het nieuwe boek aan te schaffen. Weliswaar is er content toegevoegd over het onderwerp ‘geraffineerde olijfolie’ en extra informatie over de gezondheidsvoordelen, maar in grote lijnen is de inhoud hetzelfde. BOL.com heeft het boek al op de site staan maar het duurt nog even voordat je het boek bij mij op de website kunt bestellen.

Olijfolie het naslagwerk

Het nieuwe workshopseizoen gaat weer van start!

Inmiddels zit de eerste workshop helemaal vol en staan er vanaf vandaag weer twee nieuwe data gepland. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde olijfoliekenner, er is voor ieder wat wils. Schrijf je in voor een workshop op maat en ontdek de geheimen van hoogwaardige olijfolie maar zeker zo belangrijk; leer hoe je eenvoudig een slechte kwaliteit herkent.

Ik verheug me jou te ontmoeten en te horen waar jouw passie voor olijfolie vandaan komt. Dus heel graag tot ziens in de Jamfabriek te ‘s-Hertogenbosch!

In de pers:

Afgelopen zaterdag mocht ik te gast zijn in de studio bij Radio NPO1 om te praten over de oorzaken van de enorm hoge olijfolieprijzen én over het gesjoemel dat massaal plaatsvindt. Hierbij de link naar de uitzending.

https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nieuwsweekend/9cc93837-2b30-40d3-96a9-1d4bba474c2f/2024-08-17-sjoemel-olijfolie-en-hoge-prijzen-door-slechte-oogst

NPO Radio 1

Voor alle olijfolie een kwaliteitskeurmerk!

Ik mocht tijdens de uitzending kort vertellen over het werk dat we bij het Olijfolie Instituut doen. Arnold Koomans, chemicus en CEO van het Olijfolie Instituut weet alles van het meten met de elektronische neus en met deze test weet je al of de kwaliteit ‘extra vierge’ is of niet. Deze test is voor iedere inkoper danwel importeur aan te raden en met deze uitslag (mits positief natuurlijk) mag je communiceren dat jouw olijfolie ‘GEGARANDEERD EXTRA VIERGE OLIJFOLIE is. Als consument is dat toch wat je wilt weten. Op de website van het instituut vindt je meer informatie. www.olijfolieinstituut.nl

Instagram: olive_oil_institute

Wil je al een olijfolie bestellen met een keurmerk; kijk dan op de genoemde Instagrampagina. Hier vindt je behalve een achtergrondverhaal ook de contactgegevens van de verkoper. Kwaliteit verzekerd. Laat het je smaken!

Tot een volgende keer!

Milde olijfolie

Keuringsdienst van waarde
maandag 5 februari 2024 om 21.30 uur op NPO1. Klik HIER om de aflevering terug te kijken.

Milde olijfolie

Milde olijfolie Is slechts één van de namen die gebruikt worden voor geraffineerde olijfolie. Hetzelfde geldt voor de Classico. traditionele, pure, lichte of premium olijfolievariant.

Waar moet je allemaal op letten?

Het lijkt zo simpel; een fles goede olijfolie kopen. In deze nieuwsbrief vindt je een aantal tips maar waar ik in het bijzonder even aandacht voor wil vragen is voor MILDE OLIJFOLIE. Dit wordt vaak gekocht om in te bakken maar bijna niemand weet (of leest) dat dit geraffineerde olijfolie is. Met andere woorden 100% verbrand vet. Dat wil je toch niet? Heb je nog wat staan? Je kunt er prima mee masseren 🙂

Een héél groot misverstand!

Nog wekelijks lees ik in bladen en op veel gelezen social media pagina’s dat je niet mag bakken in extra vierge olijfolie. DIT IS GROTE ONZIN. Niets bakt zo krokant en gezond als extra vierge olijfolie MITS gefilterd en gelukkig is tegenwoordig bijna alle olijfolie gefilterd. Je mag een gefilterde olijfolie verhitten tot 210 graden. Nu zou het wel fijn zijn als het altijd op het etiket zou staan. Gewoon omdat je het dan zeker weet.

Samen olijfolie proeven? Hartstikke leuk!

n de Jamfabriek te s’-Hertogenbosch kun je met een groep van maximaal 8 personen olijfolie leren proeven. In een kleine 2 uur leer je alles wat je altijd al hebt willen weten.

Waar moet je op letten bij het kopen van een fles olijfolie?

1) op de eerste plaats: de prijs is een handvat. Een goede extra vierge olijfolie kan onmogelijk heel goedkoop zijn.2) let op dat er extra vierge op het etiket staat. (milde olijfolie is geraffineerd dus 100% verzadigd vet)3) land van herkomst. vaak zie je een...

Het Nederlands Olijfolie Instituut

Al jaren klop ik op vele deuren om toestemming te krijgen voor het opzetten van een organoleptisch panel voor het controleren van de kwaliteit olijfolie en eindelijk gaat dit gebeuren. Het is echt te erg dat er nog steeds zoveel slechte olijfolie op de schappen staat....

Herken jij een goede olijfolie?

Ja! Of: nog niet?Afgelopen jaar hebben maar liefst 64 personen een online olijfolietraining gevolgd en ik durf gerust te zeggen dat zij allemaal in staat zijn om voortaan een goede van een niet goede kwaliteit te herkennen. Als al deze personen hun enthousiasme en...

De vakantie is voorbij!

Online olijfolie proeven: hartstikke leuk!Het is tegenwoordig normaal om online te werken en te leren en dat geldt nu ook voor het proeven van olijfolie. In kleine groepjes van maximaal 4 personen, leer je verschillende olijfoliekwaliteiten te herkennen. Goed van niet...

Eerste Skype-les succesvol afgerond!

Ik geef al enkele jaren workshops ‘olijfolie-proeven’ aan groepen maar steeds vaker kreeg ik aanvragen van ‘losse’ geïnteresseerden. Een proeverij opzetten via Skype, speelde al langer door mijn hoofd maar deze Corona-crisis heeft gemaakt dat ik het ook daadwerkelijk heb gedaan.

De ene extra vierge olijfolie is de andere niet

Ervaringen van een olijfolie-sommelier:Tijdens mijn workshops merk ik dat er veel vragen zijn over 'defects', de officiële benaming voor extra vierge olijfolie met een verontreiniging. Er zijn veel verschillende soorten defecten en tijdens mijn opleiding bij...