DutchEnglishFrenchGermanPortugueseRussianSpanish
Google Translate

In oprichting ... Het Nederlands Olijfolie Instituut.

Al jaren klop ik op vele deuren om toestemming te krijgen voor het opzetten van een organoleptisch panel voor het controleren van de kwaliteit olijfolie en eindelijk gaat dit gebeuren. Het is echt te erg dat er nog steeds zoveel slechte olijfolie op de schappen staat. Inkopers gaan voor een mooie fles en een goedkope prijs en de (veelal) onwetende consument koopt dit gewoon. De meeste consumenten vinden olijfolie niet lekker; geen wonder als er zoveel rotzooi wordt verkocht.

Afgelopen jaar heeft het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit mij voorgedragen bij het IOC (International Olive Council) in Madrid om panelleider te worden en as we speak wordt het panel geformeerd en getraind.

Wat het Olijfolie Instituut extra bijzonder maakt is dat het bestaat uit een organoleptisch panel en een laboratorium. Dit laboratorium bestaat uit een team slimme enthousiaste mannen en we beschikken niet alleen over de normale testapparatuur maar over een elektronische neus. Zover ik weet doen ze dit nog nergens. Zo gaaf dat Nederland (en België) hier straks mee vooroploopt. Het Instituut gaat keurmerken toekennen en dat staat garant voor gekeurde kwaliteit.

Dus: twijfelt u over de door u gekochte kwaliteit? Vraag de verkopende partij of ze een keurmerktest willen doen bij het Olijfolie Instituut. Aanvragen kunnen totdat de oprichting officieel is afgerond, via mij worden gedaan.

Olive Oil Sommerlier, Olijfolie herkennen

Herken jij een goede olijfolie?

Ja! Of: nog niet?Afgelopen jaar hebben maar liefst 64 personen een online olijfolietraining gevolgd en ik durf gerust te zeggen dat zij allemaal in staat zijn om voortaan een goede van een niet goede kwaliteit te herkennen. Als al deze personen hun enthousiasme en...

De vakantie is voorbij!

Online olijfolie proeven: hartstikke leuk!Het is tegenwoordig normaal om online te werken en te leren en dat geldt nu ook voor het proeven van olijfolie. In kleine groepjes van maximaal 4 personen, leer je verschillende olijfoliekwaliteiten te herkennen. Goed van niet...

Eerste Skype-les succesvol afgerond!

Ik geef al enkele jaren workshops ‘olijfolie-proeven’ aan groepen maar steeds vaker kreeg ik aanvragen van ‘losse’ geïnteresseerden. Een proeverij opzetten via Skype, speelde al langer door mijn hoofd maar deze Corona-crisis heeft gemaakt dat ik het ook daadwerkelijk heb gedaan.

De ene extra vierge olijfolie is de andere niet

Ervaringen van een olijfolie-sommelier:Tijdens mijn workshops merk ik dat er veel vragen zijn over 'defects', de officiële benaming voor extra vierge olijfolie met een verontreiniging. Er zijn veel verschillende soorten defecten en tijdens mijn opleiding bij...

1st World Olive Oil Tasting Team Championship

Een wereldkampioenschap voor olijfolieteams is misschien niet eens zo bijzonder maar dat een Nederlands team mee doet zeker wel!

Contactgegevens

Wilma van Grinsven - Padberg
Certified Olive Oil Sommelier & O.N.A.O.O. professional olive oil taster
+31 (0)6 51 19 16 39
wilma@oliveoilsommelier.nl

Inschrijven nieuwsbrief