DutchEnglishFrenchGermanPortugueseRussianSpanish
Google Translate

De ene extra vierge olijfolie is de andere niet

Ervaringen van een olijfolie-sommelier:

Tijdens mijn workshops merk ik dat er veel vragen zijn over ‘defects’, de officiële benaming voor extra vierge olijfolie met een verontreiniging.

Er zijn veel verschillende soorten defecten en tijdens mijn opleiding bij O.N.A.O.O. in Italië ben ik getraind deze te herkennen. Het valt niet mee dit schriftelijk te doen maar het is in ieder geval de moeite waard om er meer over te weten. Na ranzigheid is het meestvoorkomende defect: FUSTY.

De Nederlandse vertaling is MUF maar als ezelsbruggetje is het handig om je in te beelden dat je een zwarte olijftapenade ruikt. Veel gebruikers van olijfolie denken dat dit juist de geur is die hoort bij een goede kwaliteit olijfolie omdat in de supermarkt nou eenmaal veel olijfoliesoorten dit defect hebben.

Olijven beginnen meteen nadat ze van de boom af zijn te oxideren en moeten binnen 24 uur worden geperst. Gebeurt dit niet dan heeft de olijfolie het defect FUSTY. Je kunt je voorstellen dat er veel olijven tegelijk bij de pers worden aangeboden en dat dit simpelweg niet altijd allemaal binnen 24 uur kan worden geperst. Ook kan het zijn dat er omstandigheden zijn waarom de plukkers vertraging oplopen en de oxidatie al is gestart. Kortom FUSTY komt vaak voor en het wordt tijd dat we dit weten!

Meer weten? In mijn boek vind je de antwoorden op alle vragen die ik mijzelf de afgelopen 12 jaar heb gesteld. Inmiddels in 2e druk verkrijgbaar in het Nederlands, Engels, Duits en Frans bij bol.com of op mijn website.

In oprichting … Het Nederlands Olijfolie Instituut

Al jaren klop ik op vele deuren om toestemming te krijgen voor het opzetten van een organoleptisch panel voor het controleren van de kwaliteit olijfolie en eindelijk gaat dit gebeuren. Het is echt te erg dat er nog steeds zoveel slechte olijfolie op de schappen staat....

Herken jij een goede olijfolie?

Ja! Of: nog niet?Afgelopen jaar hebben maar liefst 64 personen een online olijfolietraining gevolgd en ik durf gerust te zeggen dat zij allemaal in staat zijn om voortaan een goede van een niet goede kwaliteit te herkennen. Als al deze personen hun enthousiasme en...

De vakantie is voorbij!

Online olijfolie proeven: hartstikke leuk!Het is tegenwoordig normaal om online te werken en te leren en dat geldt nu ook voor het proeven van olijfolie. In kleine groepjes van maximaal 4 personen, leer je verschillende olijfoliekwaliteiten te herkennen. Goed van niet...

Eerste Skype-les succesvol afgerond!

Ik geef al enkele jaren workshops ‘olijfolie-proeven’ aan groepen maar steeds vaker kreeg ik aanvragen van ‘losse’ geïnteresseerden. Een proeverij opzetten via Skype, speelde al langer door mijn hoofd maar deze Corona-crisis heeft gemaakt dat ik het ook daadwerkelijk heb gedaan.

1st World Olive Oil Tasting Team Championship

Een wereldkampioenschap voor olijfolieteams is misschien niet eens zo bijzonder maar dat een Nederlands team mee doet zeker wel!

Contactgegevens

Wilma van Grinsven - Padberg
Certified Olive Oil Sommelier & O.N.A.O.O. professional olive oil taster
+31 (0)6 51 19 16 39
wilma@oliveoilsommelier.nl

Inschrijven nieuwsbrief